fbpx

Kako Odabrati stan?

Pročitajte neke od naših savjeta

Naučiti kako odabrati stan često je proces mnogih koji žele da se osamostale, za one koji su spremni da osnuju porodicu, promjenu nakon penzionisanja ili jednostavno žele nešto novo. Ako možete odabrati pravi stan za svoj budžet i potrebe, bićete spremni za uspjeh. Prije nego počnete gledati stanove, morat ćete napraviti listu svega što želite i trebate. Morat ćete uzeti u obzir komšiluk, broj spavaćih soba, kvadraturu i druge pogodnosti.

Ovo je velika odluka za svakoga, pa smo sastavili listu pitanja koja treba da postavite sebi kada birate stan. Na ovaj način možete se osjećati ugodno prije nego što nas kontaktirate.

Gdje je najbolja lokacija za život?

Ako prvo odaberete svoju lokaciju, uštedjet ćete vrijeme u potrazi za novim stanom. Ako odaberete lokaciju, imate veće šanse da ne budete preopterećeni prevelikim izborom. Ali ako postoji mnogo oblasti koje vas zanimaju, ne brinite. Samo se pripremite da procijedite više izbora.

Školski okruzi mogu biti faktor u odabiru vaše lokacije ako imate djecu. Ako ste gurman i volite jesti vani, blizina restorana mogla bi vam pomoći da suzite svoju lokaciju. Razmislite da li volite buku i vrevu užurbanog područja ili više volite nešto usamljenije i privatnije. Uzmite u obzir svoje putovanje na posao, susjedstvo i koliko želite živjeti od parkova, trgovina, maloprodajnih objekata, liječničkih ordinacija i zabave.

Ne zaboravite razmišljati o potencijalnom prometu u susjedstvu tokom špica. Stan koji ima 10 minuta putovanja na posao u podne mogao bi završiti više od sat vremena ujutro i navečer u špicu. Ponekad će popis stanova preuveličati koliko je jedinica blizu važnih lokacija i propustiti spomenuti promet. Pokušajte sami pratiti putovanje na posao pomoću GPS-a. Možete podesiti vrijeme na 17 sati. u utorak, a Google će uzeti u obzir uobičajeni promet za to vrijeme u tom području.

Da li je teško pronaći parking?

Ako posjedujete automobil, trebali biste biti zabrinuti zbog situacije s parkingom u vašem novom apartmanskom naselju. Parking može biti skup i teško ga je pronaći u mnogim naseljima. Na nekim od ovih mjesta može biti potrebno iznajmiti stan sa garažom ili određenim parkingom. Ne zaboravite da lična parking karta ili mjesto može biti skupo.

Da li je nekretnina sigurna?

Pitajte nas o nekim od ovih sigurnosnih karakteristika:

 • Kapije
 • Detektori dima
 • Prskalice za vatru
 • Sigurnosni sistemi

Možda bi bilo korisno pitati i o komšiluku. Je li to siguran dio grada? Možete li ići u šetnju noću? Hoće li se Vaša djeca moći bezbjedno igrati napolju? Istražite statistiku kriminala kako biste dobili ideju o tome koliko je to područje sigurno. Pored naših informacija svakako i sami istražite lokaciju. Ne želite da živite u komšiluku u kojem se osjećate nesigurno.

Kakav raspored ima stan?

Ako imate sliku svog idealnog rasporeda, to će vam pomoći da odlučite kako odabrati stan. Razmislite o tome šta vam je važno u smislu prostora, skladištenja i rasporeda. Ako volite kuhati, možda ćete poželjeti veliku kuhinju s puno prostora za odlaganje sve vaše opreme. Ako radite od kuće, druga spavaća soba može biti odlično mjesto za rad od kuće. Ako ste ljubitelj mode, trebat će vam puno prostora u ormaru. Ako imate lift umjesto stepenica, to bi vam moglo olakšati svakodnevnu rutinu. Imati mašinu za pranje i sušenje veša u vašoj jedinici može biti važno za uštedu vremena na veš.

Što se tiče tlocrta, razmislite da li više volite nešto ugodno i intimno, ili veliko i otvoreno. Da li želite puno prozora koji će pustiti puno sunčeve svjetlosti? Razmislite i o tome koji namještaj želite useliti u svoj novi stan. Hoće li sve odgovarati? Kakav pogled ima stan? Jedan od najkorisnijih alata koji apartmanski kompleks nudi je tlocrt. Ovo će vam pomoći da vizualizirate svoj budući raspored stana.

Koje su pogodnosti?

Razmislite o tome šta će vaš dom učiniti odličnim mjestom za opuštanje i punjenje. Pobrinite se da vaš apartmanski kompleks ima sve pogodnosti koje su vam potrebne može poboljšati kvalitet vašeg života i možda vam uštedjeti vrijeme. Ako ne morate da se vozite u grad da biste otišli u teretanu ili oprali veš, možete provesti više vremena radeći stvari koje su vam važne. Može biti od velike pomoći ako web stranica apartmanskog kompleksa ima galeriju. Neki bi čak mogli dati i video zapise nekretnine! Postoje stvari koje ćete htjeti uzeti u obzir u vezi sa svojom pojedinačnom jedinicom, kao i stambenim kompleksom općenito.

Provjerite nudi li vaša pojedinačna jedinica:

 • Wifi
 • Razne aparate
 • Klimu i grijanje
 • Praonicu
 • Uklanjanje smeća

Ako ste novi u gradu, pronalaženje apartmanskog kompleksa sa jakim osjećajem zajedništva moglo bi biti dobro za vas da pronađete nove prijatelje i novu mrežu. Neki apartmanski kompleksi održavaju društvene događaje, časove fitnesa, večere i klubove za knjige. Oni mogu ponuditi prostore u zajednici koje možete koristiti svaki dan ili rezervirati za svoj događaj.

Provjerite da li naselje nudi:

 • Park za pse
 • Poslovni centar
 • Fitnes centar
 • Fudbalski, teniski, košarkaški teren itd.

Pitajte postoje li naknade povezane s bilo kojom od ovih pogodnosti i razmislite jesu li Vam vrijedne.

Koliki je moj budžet za iznajmljivanje?

Uz sva ova pitanja, već ste razmotrili najvažnije aspekte stana. Ali možete li priuštiti sve što želite? Stručnjaci se slažu da iznos koji potrošite na najam ne bi trebao biti veći od 30% vašeg neto prihoda. Obavezno izračunajte svoj budžet koristeći prihod nakon oporezivanja.

Postoje dodatni troškovi života koje morate uzeti u obzir prilikom kreiranja budžeta. One mogu uključivati jednokratne ili mjesečne uplate za:

Naknada za prijavu ili provjeru kreditne sposobnosti
Naknade za izgradnju (voda, održavanje smeća)
Komunalije (plin, grijanje, struja)
Naknade za kućne ljubimce
Parking
Skladištenje
Internet
Neki iznajmljivači ili agenti za lizing će od vas tražiti da platite prvi i zadnji mjesec zakupnine, kao i sigurnosni depozit. Uvjerite se da imate dovoljno za ovo prije potpisivanja bilo kakvog ugovora.

Uporedite